Ürün Belgelendirme
2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliği
Güvenli makineler, imalatçılar ve kullanıcılar için hukuki güvence sağlamaktadır. Makine kullanıcıları, yalnızca güvenli makinelerin veya cihazların üretilmesini beklemektedirler. Bu beklenti, dünya çapında vardır ve dünya çapında makine kullanıcılarını korumak için düzenlemeler mevcuttur. Bu düzenlemeler, bölgelere ve ülkelere göre değişmektedir. Yine de makinelerin yapımı ve sonradan donatılması sırasında aşağıda belirtilen işlem hakkında yaygın bir mutabakat mevcuttur:
Makine imalatçısı, makine yapımı sırasında risk değerlendirmesi yapacak muhtemel tüm tehlikeleri ve tehlikeli yerleri saptayıp değerlendirecektir.
Makine imalatçısı bu risk değerlendirmesine uygun olarak, uygun tedbirler aracılığıyla riskleri ortadan kaldıracak veya azaltacaktır. Risk, yapısal tedbirler ile ortadan kaldırılamadığı takdirde ya da kalan risk tolere edilemiyor ise makine imalatçısı uygun güvenlik cihazları seçecek ve uygulayacaktır ve gerekirse kalan riskler hakkında bilgi verecektir.
Öngörülen tedbirlerin gerekli etkileri verdiğinden emin olmak için, komple onay işlemi yapılacaktır. Bu toplam geçerlilik hem yapısal, hem teknik, hem de organizasyon tedbirlerini genel durum içinde değerlendirecektir.
MAKİNA DİREKTİFİ (2006/42/AB)
2006/42/AB sayılı Makine Direktifi, makine ve güvenlik parçaları üreticilerine ve satıcılarına yöneliktir. Avrupa dahilinde ticaret engellerini kaldırmak ve kullanıcılar ile operatörlere yüksek oranda güvenlik ve sağlık koruması garanti etmek için yeni makinelerin sağlık ve güvenlik koşullarının yerine getirilmesine yönelik görevleri tanımlamaktadır. Gerek makinelerin, gerekse piyasaya çıkartılan güvenlik parçalarının üretimi için geçerli olmakla birlikte üçüncü ülkelerden (örneğin ABD veya Japonya) ilk kez Avrupa ekonomik alanında piyasaya sürülecek kullanılmış makine ve cihazlar için de geçerlidir.
MAKİNE ÜRETİCİSİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?
Makineleri Güvenli Tasarlamak
Üreticiler, makinelerini Makine Direktifinin temel güvenlik ve sağlık koşullarına uygun şekilde tasarlamak zorundadırlar. Üreticiler, güvenlik bütünlüğünü daha yapım sırasında göz önünde bulunduracaklardır. Bunun uygulamadaki anlamı, tasarımcının daha geliştirme aşamasında risk değerlendirmesi yapması gerektiğidir. Buradan ortaya çıkacak tedbirler doğrudan üretime dâhil edilebilir.
İşletim Kılavuzu Hazırlamak
Makine üreticisi, “orjinal işletim kılavuzu” diye adlandırılan bir işletim kılavuzu hazırlamak zorundadır. Her makine ile birlikte kullanılacağı ülkenin resmi dilinde bir işletim kılavuzu verilecektir. Bu işletim kılavuzu ya orjinal işletim kılavuzu ya da orjinal işletim kılavuzunun tercümesi olacaktır. İşletim kılavuzu makinanın nasıl kullanılması gerektiğini nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkça anlatmalıdır.
Teknik Belgeler Hazırlamak
Makine üreticisi, makinenin teknik belgelerini hazırlamak zorundadır. Bu teknik belgeler:
Makine Direktifinin temel güvenlik ve sağlık koşullarının yerine getirilmesi ile ilgili tüm planları, hesaplamaları ve belgeleri içerir.
Makinenin (veya makine tipinin) teknik belgeleri; son üretim gününden itibaren en az 10 yıl muhafaza edilecektir.
Yasal talepleri üzerine yetkili makamlara sunulacaktır.
Uygunluk Beyanının (Declaration of Conformity) Hazırlanması
Makine üreticisi makinesini uygun bir şekilde üretmiş ise Uygunluk Beyanını alarak ve makineyi işaretleyerek (CE İşareti) koşulları yerine getirdiğini hukuki açıdan bağlayıcı şekilde onaylayacaktır. Makine bunun üzerine Avrupa ekonomi alanında piyasaya sürülebilir.
Biz ECP ailesi olarak güvenli bir makine üretimi yapmak için makinalarınızın üretiminden başlayıp belgelendirme süreci boyunca her aşamada sizlerin çözüm ortağınız olmak isteriz. ECP belgelendirme teknik bilgisi yüksek mühendis kadrosu ve sektör tecrübesiyle, Makine Emniyet Yönetmeliği kapsamında bulunan bir ürün için, ürünün testleri, ürünün teknik dosyanın incelenmesi ve düzenlenmesi, denetim ve belgelendirme işlemlerinizin tümü için profesyonel hizmetler sunmaktadır.
2014/30/EU EMC (Elektromanyetik Uyumluluk) Yönetmeliği
EMC Yönetmeliği, elektromanyetik uyumluluğu bir cihazın veya tesisin elektromanyetik bir çevrede çevresinde mevcut diğer cihazlar veya tesisler için rahatsız edici olabilecek elektromanyetik parazitlere sebep olmadan, tatmin edici bir şekilde çalışabilme kabiliyeti” olarak tanımlamaktadır. Makine ve kullanılan parçalar, beklenebilecek parazitlere dayanabilecek şekilde seçilmeli ve doğrulanmalıdır. Güvenlik cihazları için daha yüksek koşullar geçerlidir. Elektromanyetik parazitler, aşağıda belirtilenlerden dolayı meydana gelebilir:
Hızlı geçici elektrik parazitleri (Burst)
Darbeli voltajlar (Surge), örneğin şebekeye düşen yıldırım
Elektromanyetik alanlar
Yüksek frekans parazitleri (komşu hatlardan)
Elektrostatik boşaltma (ESD)
Tüm elektrikli ve elektronik cihazlar veya kurulumlar, birbirlerine bağlı olduklarında veya yakın mesafede bulunduklarında etkileşime geçerler. Bu durum, televizyon veya radyonun, yakındaki buzdolabı veya yukarıdan geçen elektrik hattı yüzünden televizyonun parazit yapması örneğinde görülebilir. EMC koşulları bu yan etkileri makul bir oranda kontrol altında tutmak için tasarlanmıştır. Benzeri şekilde arabalarda pek çok birim elektronik olarak yönetilir ve herhangi bir etkileşim yanlış çalışmalarına sebep olabilir. Bu yüzden, bu sistemleri kalite ve fonksiyonel güvenlik açısından EMC yönetmeliklerinin yardımı ile değerlendirmek önemlidir.
Uluslararası olarak, EMC standartları iki amaca hizmet etmektedir:
*Bir cihazdan kaynaklanan elektromanyetik yayılımı düzenlerler.
*Bu cihazın elektromanyetik etkileşime bağışıklığını güvence altına alırlar.
ECP Belgelendirme elektromanyetik uyumluluk yönetmeliği (EMC) kapsamında belgelendirme, akredite test raporu ve teknik dosya konularında müşterilerinin destekçisidir. Hızlı ve güvenilir belgelendirme çalışması için sizlerde ECP ailesine katılın.