Ürün Belgelendirme

2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliği

Güvenli makineler, imalatçılar ve kullanıcılar için hukuki güvence sağlamaktadır. Makine kullanıcıları, yalnızca güvenli makinelerin veya cihazların üretilmesini beklemektedirler. Bu beklenti, dünya çapında vardır ve dünya çapında makine kullanıcılarını korumak için düzenlemeler mevcuttur. Bu düzenlemeler, bölgelere ve ülkelere göre değişmektedir. Yine de makinelerin yapımı ve sonradan donatılması sırasında aşağıda belirtilen işlem hakkında yaygın bir mutabakat mevcuttur:

Makine imalatçısı, makine yapımı sırasında risk değerlendirmesi yapacak muhtemel tüm tehlikeleri ve tehlikeli yerleri saptayıp değerlendirecektir.

Makine imalatçısı bu risk değerlendirmesine uygun olarak, uygun tedbirler aracılığıyla riskleri ortadan kaldıracak veya azaltacaktır. Risk, yapısal tedbirler ile ortadan kaldırılamadığı takdirde ya da kalan risk tolere edilemiyor ise makine imalatçısı uygun güvenlik cihazları seçecek ve uygulayacaktır ve gerekirse kalan riskler hakkında bilgi verecektir.

Öngörülen tedbirlerin gerekli etkileri verdiğinden emin olmak için, komple onay işlemi yapılacaktır. Bu toplam geçerlilik hem yapısal, hem teknik, hem de organizasyon tedbirlerini genel durum içinde değerlendirecektir.

MAKİNA DİREKTİFİ (2006/42/AB)

2006/42/AB sayılı Makine Direktifi, makine ve güvenlik parçaları üreticilerine ve satıcılarına yöneliktir. Avrupa dahilinde ticaret engellerini kaldırmak ve kullanıcılar ile operatörlere yüksek oranda güvenlik ve sağlık koruması garanti etmek için yeni makinelerin sağlık ve güvenlik koşullarının yerine getirilmesine yönelik görevleri tanımlamaktadır. Gerek makinelerin, gerekse piyasaya çıkartılan güvenlik parçalarının üretimi için geçerli olmakla birlikte üçüncü ülkelerden (örneğin ABD veya Japonya) ilk kez Avrupa ekonomik alanında piyasaya sürülecek kullanılmış makine ve cihazlar için de geçerlidir.

MAKİNE ÜRETİCİSİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Makineleri Güvenli Tasarlamak

Üreticiler, makinelerini Makine Direktifinin temel güvenlik ve sağlık koşullarına uygun şekilde tasarlamak zorundadırlar. Üreticiler, güvenlik bütünlüğünü daha yapım sırasında göz önünde bulunduracaklardır. Bunun uygulamadaki anlamı, tasarımcının daha geliştirme aşamasında risk değerlendirmesi yapması gerektiğidir. Buradan ortaya çıkacak tedbirler doğrudan üretime dâhil edilebilir.

İşletim Kılavuzu Hazırlamak

Makine üreticisi, “orjinal işletim kılavuzu” diye adlandırılan bir işletim kılavuzu hazırlamak zorundadır. Her makine ile birlikte kullanılacağı ülkenin resmi dilinde bir işletim kılavuzu verilecektir. Bu işletim kılavuzu ya orjinal işletim kılavuzu ya da orjinal işletim kılavuzunun tercümesi olacaktır. İşletim kılavuzu makinanın nasıl kullanılması gerektiğini nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkça anlatmalıdır.

Teknik Belgeler Hazırlamak

Makine üreticisi, makinenin teknik belgelerini hazırlamak zorundadır. Bu teknik belgeler:
Makine Direktifinin temel güvenlik ve sağlık koşullarının yerine getirilmesi ile ilgili tüm planları, hesaplamaları ve belgeleri içerir.
Makinenin (veya makine tipinin) teknik belgeleri; son üretim gününden itibaren en az 10 yıl muhafaza edilecektir.
Yasal talepleri üzerine yetkili makamlara sunulacaktır.

Uygunluk Beyanının (Declaration of Conformity) Hazırlanması

Makine üreticisi makinesini uygun bir şekilde üretmiş ise Uygunluk Beyanını alarak ve makineyi işaretleyerek (CE İşareti) koşulları yerine getirdiğini hukuki açıdan bağlayıcı şekilde onaylayacaktır. Makine bunun üzerine Avrupa ekonomi alanında piyasaya sürülebilir.
Biz ECP ailesi olarak güvenli bir makine üretimi yapmak için makinalarınızın üretiminden başlayıp belgelendirme süreci boyunca her aşamada sizlerin çözüm ortağınız olmak isteriz. ECP belgelendirme teknik bilgisi yüksek mühendis kadrosu ve sektör tecrübesiyle, Makine Emniyet Yönetmeliği kapsamında bulunan bir ürün için, ürünün testleri, ürünün teknik dosyanın incelenmesi ve düzenlenmesi, denetim ve belgelendirme işlemlerinizin tümü için profesyonel hizmetler sunmaktadır.

2014/35/EU LVD (Alçak Gerilim) Yönetmeliği

50V – 1000V AC ve 75- 1500V DC arasında gerilim değerlerine sahip tüm elektrikli araçlar Alçak Gerilim Yönetmeliği 2014/35/AB (ex. 2006/95/AT) kapsamına girmektedir. Bazı elektrikli araçların temeline yerleşen bileşenlerin emniyeti, bu bileşenlerin, ürüne entegrasyon sürecine bağlıdır. Elektrikli araçların temelini oluşturan bu tür komponentler, yönetmelik kapsamının dışında tutulmuş olup CE işareti taşımazlar.

Elektrikli bileşenler; bir elektrikli cihazın bileşeni olarak kullanılması halinde, tamamen yeni LVD Yönetmeliği (Alçak Gerilim Yönetmeliği) kapsamında olurlar. Transformatörler ve elektrik motorları birer komponenttir. Bu gibi bütün komponentlerin kullanılmasında, bir takım emniyet değerlendirmelerinden geçirilmesi gereklidir. Bu tür komponentlerin birçoğu için uygulanabilir özel Avrupa standartları bulunmaktadır. İlgili standarda göre gerekli elektriksel güvenlik testlerinin yapılması ve raporlanması gerekmektedir. Üreticiler, ürünlerine ait 2014/35/EU LVD direktifi kapsamında yaptırmış oldukları test raporlarını CE işaretlemesi yapabilmek için oluşturdukları teknik dosyalarda muhakkak muhafaza etmelidirler.

Teknik dosyasının içinde test raporları olmayan alçak gerilim cihazları için, yapılan CE işaretlemesi yasal şartlarını karşılamayacaktır. Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği piyasa gözetimlerinde cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmamak için üretici firmalar cihazlarının elektriksel güvenlik testlerini yaptırmalı ve test raporlarını ilgili ürünün teknik dosyalarında muhafaza etmelidirler.

Alçak Gerilim Cihazları Direktifi 2014/35/AB (ex. 2006/95/AT) (LVD) kapsamında bulunan ürünler için CE Belgelendirme çalışmalarını ve bu kapsamdaki ürünler için aşağıda belirtilen elektriksel güvenlik testlerini gerçekleştirmektedir:

Kaçak Akım Testi
Yüksek Gerilim Testi
İzolasyon Direnci Testi
Toprak Süreklilik Testi
Fonksiyonel Testler

2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları Dahilinde Kullanılmak Üzere Tasarlanmış Elektrikli Teçhizat İle İlgili Yönetmelik; alternatif akım için 50 volt – 1000 volt arasında, doğru akım için 75 volt – 1500 volt arasında değişen anma gerilimlerinde kullanılmak üzere tasarımlanan elektrikli teçhizatı kapsar.
Yönetmeliğin Ek II’ sinde belirtilen teçhizat ve durumlar yönetmelik kapsamı dışındadır.

Emniyet Gerekleri,  Standardlar, CE Uygunluk İşareti

Yönetmelik kapsamındaki elektrikli teçhizat, Ek I’ de belirtilen temel emniyet gereklerini karşılamak zorundadır.

Uluslararası emniyet hükümleri mevcut değil veya emniyet gereklerini tesis eden ulusal emniyet hükümleri mevcut değil ise uyumlaştırılmış Avrupa standardlarına uygun olarak piyasaya arz edilen elektrikli teçhizat ilgili Yönetmeliğin hükümlerini ve emniyet gereklerini sağladığı kabul edilir.

Yürürlükteki ürüne uygun standartlara göre üretilmiş olan, yapılma amacına uygun olarak kullanıldığında, düzgünce monte edilip bakımı yapıldığında insanların, evcil hayvanların ve malların güvenliğini tehlikeye düşürmeyen elektrikli teçhizat piyasaya arz edilebilir.

Bakanlık, TSE tarafından belirlenen ilgili uyumlaştırılmış ulusal standardların isim ve numaraları ile Yönetmelik kapsamına giren elektrikli teçhizatla ilgili uyumlaştırılmış Avrupa standardlarını ve bunlara ilişkin değişiklikleri ilgili olduğu Yönetmeliğe atıfta bulunmak suretiyle Resmi Gazete’de yayımlar. Bakanlık bu bilgileri, Komisyona iletilmek üzere Müsteşarlığa bildirir.

Bu maddenin birinci fıkrasında bahsedilen uyumlaştırılmış standardların, uyumlaştırılmış Avrupa standardları arasında mevcut bulunmaması halinde, Avrupa Toplulukları Resmi Gazetesinde yayımlanmış olan IEC veya CEE’nin emniyet hükümlerini yerine getiren elektrikli teçhizatın Yönetmelik hükümlerine uygun olduğu kabul edilir. TSE ve Bakanlık, CEE veya IEC tarafından belirlenen emniyet hükümlerini uygulamak ve Resmi Gazete’de yayımlamak için gereğini yapar.

Piyasaya arz ve serbest dolaşım söz konusu olduğunda, uyumlaştırılmış Avrupa standardları veya CEE/IEC tarafından belirlenen uluslararası emniyet hükümlerinin henüz mevcut olmadığı durumlarda, eğer ulusal standardlar Yönetmelikte istenen emniyet hükümlerine eşdeğer seviyeyi sağlarsa, yürürlükte bulunan ulusal standard hükümlerine uygun olarak üretilmiş olan elektrikli teçhizatın Yönetmelikteki hükümlere uygun olduğu kabul edilir.

CE uygunluk işareti

CE uygunluk işaretinin kullanılmasına ve elektrikli teçhizata iliştirilmesine dair esaslar aşağıda belirtilmiştir:

Piyasaya sürülmeden önce, Yönetmeliğin kapsamına giren elektrikli teçhizatla ilgili olarak, Ek IV’te belirtilen uygunluk değerlendirme prosedürleri takip edilir, Ek III’deki esas ve biçimde Uygunluk Beyanı hazırlanarak elektrikli teçhizatın Yönetmelik hükümlerine uygun olduğu beyan edilir ve elektrikli teçhizata bu maddenin (c) bendindeki esaslara uygun olarak CE uygunluk işareti iliştirilir.

Bir itiraz veya şüphe durumu söz konusu olduğunda, imalatçı veya ithalatçı, elektrikli teçhizatın Yönetmelik hükümlerine uygun olduğuna dair, 13 üncü maddenin (d) bendinde belirtilen usule uygun olarak bildirilen bir kuruluş tarafından düzenlenen raporu sunabilir.

Örneğin Ek III’te verilen CE uygunluk işareti; imalatçı veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisi tarafından elektrikli teçhizatın üzerine, bu mümkün değilse ambalajı üzerine, kullanım kılavuzuna veya garanti belgesine aynı şekilde görülebilir, okunaklı ve silinmeyecek bir şekilde iliştirilir, eklenir veya basılır.

Elektrikli teçhizata, CE uygunluk işaretinin anlamı ve şekli konusunda üçüncü şahısları yanıltacak başka işaret ve yazı iliştirilemez. Ancak, ulusal veya uluslararası standardlara veya başka düzenlemelere uygunluğu gösteren öteki işaretler, CE uygunluk işaretinin görünebilirliğini ve okunabilirliğini engellemeyecek şekilde ürüne, ambalajına, kullanım kılavuzuna veya garanti belgesine basılabilir veya iliştirilebilir.

Elektrikli teçhizatın, başka yönlerden CE uygunluk işareti iliştirilmesini öngören diğer yönetmeliklere de tabi olması durumunda, CE uygunluk işareti elektrikli teçhizatın söz konusu diğer yönetmelik hükümlerine de uygun olduğu kabul edilir. Bununla birlikte, yönetmeliklerden bir veya birkaçının, bir geçiş dönemi boyunca, imalatçıya uygulama konusunda bir seçme hakkı tanıdığı durumlarda, CE uygunluk işareti sadece imalatçının uygulamayı seçtiği yönetmeliğin/yönetmeliklerin hükümlerine uygunluğunu gösterir. Bu durumda, uygulanan yönetmeliğin/yönetmeliklerin ilgili ayrıntı, hükümleri yönetmeliklerde öngörülen, elektrikli teçhizatın ilişiğinde bulunan belgeler ve uyarılar kullanma kılavuzunda verilir.

CE uygunluk işaretinin usulsüz iliştirilmesi

Yönetmeliğin 12 nci maddesi ile 13 üncü maddesinin (b) bendinin hükümleri saklı kalmak kaydıyla;

CE uygunluk işaretinin haksız olarak iliştirilmiş olduğunun tespit edilmesi durumunda, imalatçı veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisi ürünlerin CE uygunluk işareti ile ilgili hükümlere uygunluğunun sağlanması ve Bakanlık tarafından koyulan şartlar dâhilinde ihlalin sona erdirilmesi ile yükümlüdür.

Bakanlık, uygunsuzluğun devam etmesi halinde, söz konusu elektrikli teçhizatın piyasaya arzını kısıtlamak ya da yasaklamak veya 12 nci madde ile 13 üncü maddenin (b) bendinde belirtilen yönetmeliklere uygun olarak piyasadan toplatılmasını sağlamak için uygun tüm tedbirleri alır.

Teknik Dosya, Piyasaya Arz,  Piyasa Gözetimi ve Denetimi

Teknik dosya

İmalatçı veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisi, Yönetmeliğin 7 nci maddesinin (a) bendinde belirtilen Uygunluk Beyanı ve uygunluk değerlendirmesi sonuçları ile birlikte Ek IV’ün üçüncü paragrafında belirtilen; ürünün tasarım, üretim ve çalışmasını açıklayan bilgileri içerecek şekilde düzenlemiş olduğu Teknik Dosyanın bir suretini Bakanlık tarafından istenildiğinde incelenmek üzere hazır bulundurur. Bakanlık, gerektiğinde bu konuda inceleme yapmak üzere bir kuruluşu yetkilendirebilir.

Piyasaya Arz

Yönetmelik hükümlerine ve gerekli güvenlik standartlarına göre üretilmiş ise, elektrikli teçhizatın piyasaya arzı kısıtlanamaz, yasaklanamaz ve engellenemez.

Piyasa gözetimi ve denetimi

Elektrikli teçhizatın piyasa gözetimi ve denetimi, 2001/3529 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik ile 9/5/2003 tarihli ve 25103 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tarafından Gerçekleştirilecek Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak Bakanlık tarafından yapılır. Denetim sonuçlarının olumsuz olması halinde, Yönetmeliğin 16 ncı maddesi hükümleri uygulanır

Tedbirler ve Bildirimler

Tedbirler

Yönetmelik kapsamına giren elektrikli teçhizatın, Yönetmelikte öngörülen emniyet hükümlerini sağlamadığının tespit edilmesi ve Ek I’de belirtilen gerekleri, 6 ncı maddede bahsedilen uyumlaştırılmış standardları, 7 nci maddede bahsedilen hükümleri veya 10 uncu maddede bahsedilen güvenlik standartlarının sağlanmaması halinde, Bakanlıkça bunun gibi elektrikli teçhizatın piyasaya arzı yasaklanır ve serbest dolaşımı engellenir.

Bildirimlere ilişkin hükümler aşağıda belirtilmiştir.

a) Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği Müsteşarlık aracılığı ile Avrupa Birliği üyesi ülkelere ve Komisyona bildirilir.

b) Emniyet nedeniyle Bakanlıkça elektrikli teçhizatın piyasaya sürülmesi yasaklanır ya da serbest dolaşımı engellenirse, kararın gerekçeleri, özellikle 10 uncu maddeye uygunsuzluğu, 6 ncı maddede belirtilen uyumlaştırılmış standardlardaki veya 5 inci maddede belirtilen emniyet hükümlerindeki eksiklikten kaynaklanıp kaynaklanmadığı belirtilerek, Müsteşarlık aracılığı ile Komisyona ve ilgili üye ülkelere hemen bildirilir.

c) Bu Maddenin (b) bendinde belirtilen bildirimin yapılmasından itibaren üç ay içinde bir mutabakat sağlanamazsa,  Komisyonun görüş ve tavsiyeleri değerlendirilir.

d) Yönetmeliğin 5 inci maddesinde ve 6 ncı maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen emniyet hükümleri konusunda üye ülkelere danıştıktan sonra Komisyon uygun tavsiye veya görüşlerinin kesin olarak bildirmesini müteakip Bakanlık, bildirilen hükümlerle ilgili olarak olası itirazlarını, gerekçelerini de belirterek üç ay içinde Müsteşarlık aracılığı ile Komisyona bildirir.

e) Bakanlık;

  1. Yönetmeliği uygulamaktan sorumlu olan birim ile 7 nci maddeye uygun olarak yetkilendirilen kuruluşun adı ve adresini bildirir.
  2. Standartları belirleyen kurumun adını ve adresini Müsteşarlık aracılığı ile Komisyona ve üye ülkelere bildirir.
  3. Yukarıdaki bilgilerde olabilecek herhangi bir değişiklik, Müsteşarlık aracılığı ile Komisyona ve üye ülkelere bildirir.

 

Ek I

BELİRLİ GERİLİM SINIRLARI DAHİLİNDE KULLANILMAK ÜZERE

TASARLANMIŞ ELEKTRİKLİ TEÇHİZAT İLE İLGİLİ

EMNİYET HEDEFLERİNİN TEMEL UNSURLARI

1- Genel şartlar

a) Elektrikli teçhizatın tanınmasını, yapılma amacına uygun ve emniyetli bir şekilde kullanılmasını sağlayacak temel özellikler teçhizat üzerine ya da bu mümkün değilse, beraberindeki bir uyarı belgesinde Türkçe olarak verilecektir.

b) İmalatçı veya marka ismi ya da ticari marka, elektrikli teçhizat üzerine ya da bu mümkün değil ise ambalajı üzerine okunaklı şekilde basılmalıdır.

c) Elektrikli teçhizat bütünü meydana getiren parçaları ile birlikte emniyetli ve düzgün bir şekilde monte edilerek bağlanabilmesini sağlayacak şekilde yapılmalıdır.

d) Elektrikli teçhizat, yapılma amacına uygun olarak kullanılması ve yeterli şekilde bakımının yapılması kaydıyla, bu Ekin 2 nci ve 3 üncü paragraflarında belirtilen tehlikelere karşı koruma sağlanacak şekilde tasarlanıp üretilmelidir.

2- Elektrikli teçhizattan kaynaklanan tehlikelere karşı korunma

a) İnsan ve evcil hayvanların, doğrudan ya da dolaylı elektrik temasından kaynaklanabilecek fiziksel yaralanma ya da diğer tehlikelere karşı yeterince korunmasını,

b) Tehlikeye yol açabilecek ısı, ark ya da radyasyonun oluşmamasını,

c) İnsan, evcil hayvan ve malların, elektrikli teçhizattan kaynaklanan ve tecrübelerle anlaşılan elektrik dışı tehlikelere karşı yeterince korunmasını,

d) Tahmin edilebilecek durumlar için yalıtımın uygun olmasını, sağlamak için bu Ekin 1 numaralı paragrafına uygun olarak teknik özellikte tedbirler alınmalıdır.

3- Elektrikli teçhizat üzerindeki harici etkilerden kaynaklanan tehlikelere karşı korunma

a) Elektrikli teçhizatın beklenen mekanik gerekleri insan, evcil hayvan ve malları tehlikeye düşürmeyecek şekilde karşılamasını,

b) Elektrikli teçhizatın beklenen çevre şartlarında mekanik olmayan etkilere, insan, evcil hayvan ve malları tehlikeye düşürmeyecek şekilde dayanıklı olmasını,

c) Elektrikli teçhizatın, tahmin edilebilecek aşırı yük durumlarında insan, evcil hayvan ve malları tehlikeye düşürmemesini, sağlamak için bu Ekin 1 inci paragrafına uygun olarak teknik tedbirler alınmalıdır.

Ek II

YÖNETMELİK KAPSAMI DIŞINDA KALAN TEÇHİZAT VE DURUMLAR

– Patlayıcı ortamlarda kullanılacak elektrikli teçhizat
– Radyoloji ve tıbbi amaçlı elektrikli teçhizat
– Yük ve insan asansörlerine ait elektrikli parçalar
– Elektrik sayaçları
– Evde kullanılan fiş ve prizler
– Elektrikli çit kumandaları
– Radyo-elektrik paraziti (enterferansı)
– Avrupa Topluluğu üyesi ülkelerin katıldığı uluslararası kuruluşlarca düzenlenen emniyet hükümlerine uygun, gemi, uçak ya da demiryollarında kullanılan özel elektrikli teçhizat.

Ek III
CE UYGUNLUK İŞARETLEMESİ VE UYGUNLUK BEYANI

A- CE Uygunluk İşareti

CE uygunluk işaretlemesi aşağıdaki biçimde “CE” harflerinden oluşur:

 

CE uygunluk işareti büyütülür veya küçültülür ise, yukarıdaki çizim içinde gösterilen oranlar değişmemelidir.
CE uygunluk işareti değişken unsurları, aynı tarz ve dikey boyutlarda olmalıdır. Dikey boyut, 5 milimetreden küçük olamaz.

B- Uygunluk Beyanı

Uygunluk beyanı aşağıdaki temel esaslardan oluşmalıdır:
– İmalatçının veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisinin adı ve adresi,
– Elektrikli teçhizatın tarifi,
– Gerektiği takdirde uyumlaştırılmış standartlara atıf
– Gerektiği takdirde, kullanılmış olan teknik talimatname,
– Gerektiği takdirde, uygun olduğu diğer yönetmeliklere atıf,
– İmalatçı veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisi adına taahhüt altına girmeye yetkili imza sahibinin kimliği,
– CE uygunluk işaretinin iliştirildiği yılın son iki rakamı.

EK IV

İÇ ÜRETİM KONTROLÜ

1- İç üretim kontrolü bu Ekin 2 nci paragrafında belirtilen yükümlülükleri yerine getiren imalatçı veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisi aracılığıyla yapılan elektrikli teçhizatın Yönetmeliğin kurallarını yerine getirdiğini temin ve beyan eden bir işlemdir. İmalatçı veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisi her elektrikli teçhizata CE uygunluk işaretini iliştirmek ve yazılı bir uygunluk beyanı düzenlemek zorundadır.

2- İmalatçı, bu Ekin 3 numaralı paragrafında belirtilen teknik dosyayı hazırlamalıdır. İmalatçı veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisi teknik dosyayı en azından son ürünün imalatından sonraki 10 yıllık bir süre için ilgili ulusal yetkililerin emrine sunmak üzere incelenmek amacıyla muhafaza eder. İmalatçının veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisinin Türkiye’de bulunmadığı durumda, bu yükümlülük elektrikli teçhizatı Türk piyasasına arz eden gerçek veya tüzel kişilerin sorumluluğundadır.

3- Teknik dosya, elektrikli teçhizatın Yönetmelik gereklerine göre takdir ve tayin edilmiş uygunluğa imkan verebilmelidir. Bu tür değerlendirmelerle ilgili olarak teknik dosyada elektrikli teçhizatın tasarımı, imalatı ve çalışmasıyla ilgili aşağıdaki bilgiler bulunmalıdır.

– Elektrikli teçhizatın genel tanımlaması.
– Kavramsal tasarım ve imalat resimleri ile aksam şeması, kısmi montajlar, devre şemaları, vs.
– Elektrikli teçhizatın çalışması, sözü geçen imalat resimleri ve şemaların anlaşılması için gerekli tanımlar ve açıklamalar.
– Cihaza tamamen veya kısmen uygulanan standartların listesi, standardların uygulanmadığı durumlarda Yönetmeliğin emniyet hükümlerini sağlamak üzere uygulanan yöntemlerin tanımları.
– Yapılan tasarım hesapları, muayeneler vs.nin sonuçları.
– Deney raporları
– İmalatçı veya yetkili temsilcisi, teknik dosya ile birlikte CE uygunluk beyanının bir kopyasını muhafaza etmelidir.
– İmalatçı, imal edilen elektrikli teçhizatın bu Ekin 2 numaralı paragrafında bahsedilen teknik dosyaya ve Yönetmelikteki hükümlere uygunluğunu sağlayacak gerekli bütün tedbirleri alır.

2014/30/EU EMC (Elektromanyetik Uyumluluk) Yönetmeliği

EMC Yönetmeliği, elektromanyetik uyumluluğu bir cihazın veya tesisin elektromanyetik bir çevrede çevresinde mevcut diğer cihazlar veya tesisler için rahatsız edici olabilecek elektromanyetik parazitlere sebep olmadan, tatmin edici bir şekilde çalışabilme kabiliyeti” olarak tanımlamaktadır. Makine ve kullanılan parçalar, beklenebilecek parazitlere dayanabilecek şekilde seçilmeli ve doğrulanmalıdır. Güvenlik cihazları için daha yüksek koşullar geçerlidir. Elektromanyetik parazitler, aşağıda belirtilenlerden dolayı meydana gelebilir:

Hızlı geçici elektrik parazitleri (Burst)
Darbeli voltajlar (Surge), örneğin şebekeye düşen yıldırım
Elektromanyetik alanlar
Yüksek frekans parazitleri (komşu hatlardan)

Elektrostatik boşaltma (ESD)

Tüm elektrikli ve elektronik cihazlar veya kurulumlar, birbirlerine bağlı olduklarında veya yakın mesafede bulunduklarında etkileşime geçerler. Bu durum, televizyon veya radyonun, yakındaki buzdolabı veya yukarıdan geçen elektrik hattı yüzünden televizyonun parazit yapması örneğinde görülebilir. EMC koşulları bu yan etkileri makul bir oranda kontrol altında tutmak için tasarlanmıştır. Benzeri şekilde arabalarda pek çok birim elektronik olarak yönetilir ve herhangi bir etkileşim yanlış çalışmalarına sebep olabilir. Bu yüzden, bu sistemleri kalite ve fonksiyonel güvenlik açısından EMC yönetmeliklerinin yardımı ile değerlendirmek önemlidir.
Uluslararası olarak, EMC standartları iki amaca hizmet etmektedir:

*Bir cihazdan kaynaklanan elektromanyetik yayılımı düzenlerler.

*Bu cihazın elektromanyetik etkileşime bağışıklığını güvence altına alırlar.

ECP Belgelendirme elektromanyetik uyumluluk yönetmeliği (EMC) kapsamında belgelendirme, akredite test raporu ve teknik dosya konularında müşterilerinin destekçisidir. Hızlı ve güvenilir belgelendirme çalışması için sizlerde ECP ailesine katılın.

2014/68/EU PED (Basınçlı Ekipanlar) Yönetmeliği

Basınçlı Ekipman Direktifi (PED) (2014/68 / EU), 0,5 bar’dan daha yüksek izin verilen maksimum basınca sahip sabit basınçlı ekipmanın tasarım, imalat ve uygunluk değerlendirmesi için geçerlidir. Direktif 20 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Basınçlı Ekipman Direktifi, ürünlerinin güvenli bir şekilde korunmasını sağlarken, kapsamındaki ürünlerin serbest dolaşımını garanti etmeyi amaçlamaktadır.

UYGUNLUK DEĞERLENDİRME TABLOLARI

1. Modüllerin kategorilerine ilişkin  referanslar şunlardır:

I = Modül A
II = Modül A1, D1, E1
III = Modül B1 + D, B1, + F, B + E, B + C1, H
IV = Modül B + D, B + F, G, H1

2. Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde  ve 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinde tanımlanan emniyet aksesuarları, Kategori IV de sınıflandırılmışlardır. Fakat, istisna olarak özel teçhizat  için imal edilmiş olan emniyet aksesuarları korudukları teçhizat ile aynı kategoride sınıflandırılabilirler.

3. Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde  ve 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinde  tanımlanan basınç aksesuarları, aşağıdaki esaslar dahilinde sınıflandırılırlar.

– İzin verilen maksimum basınç PS, ve
– Hacimleri V veya  nominal ölçü  DN, (Hangisi kullanılıyorsa) ve
– Kullanım için amaçlanan akışkan grubu,
Uygunluk değerlendirme kategorilerini saptamak için kaplar ve boru sistemleri için uygun tablolar kullanılmalıdır.

Yukarıda ikinci alt girişteki hacim ve standart çaptan her ikisi de düşünüldüğü takdirde basınç aksesuarı azami kategoride sınıflandırılmalıdır.

4. Aşağıdaki uygunluk değerlendirme tablolarındaki sınır çizgileri, her bir kategori için en üst sınırı göstermektedir.

Yönetmeliğin 6 ncı maddesi 1. fıkrası a(1.1) bendinde geçen ekipmanlar

Kararsız bir gaz içeren ve Tablo I’e göre Kategori I veya Kategori II’de yer alan ekipmanlar, Kategori III’de sınıflandırılmalıdır.

Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesi 1.fıkrası a(1.2) bendinden geçep ekipmanlar

Münferit olarak, taşınabilir yangın söndürücüler ve nefes alma tüpleri en az Kategori III’de sınıflandırılmalıdır.

Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesi 1. fıkrası a(2.1) bendinde geçen ekipmanlar

Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesi 1. fıkrası a(2.2) bendinde geçen ekipmanlar

Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının c bendinde belirtiln sıcaksu üreten donanımları; Avrupa Birliği tasarım değerlerine uygun olacak (Modül B1) ve uygunluk EK-I’in madde 2.10, madde 2.11, madde 3.4, madde 5(a) ve madde 5(d) belirtilen Kalite Güvence değerlerine uyacaktır. (Modül H)

Yönetmeliğin 6 ncı Maddesi 1. fıkrası (b) bendinde geçen ekipmanlar

Münferit olarak, basınçlı pişiricilerin tasarımı en az Kategori III modüllerinden birine eş uygunluk değerlendirme prosedürlerine tabi tutulmalıdır.

Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesi 1. fıkrası c (1.1) bendinde geçen boru sistemi

Kararsız gaz için olan ve Tablo 6’ya göre Kategori I ve Kategori II’ye giren boru sistemleri Kategori III içinde sınıflandırılmalıdır.

Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesi 1. fıkrası c(1.2) bendinde gecen boru sistemleri

350°C’den yüksek sıcaklıkta akışkan içeren ve Tablo 7’ye göre Kategori II’ye giren tüm boru sistemleri Kategori III içinde sınıflandırılmalıdır.

Bu Yönetmeliğin 6 ncı  maddesi 1. fıkrası c(2.1) bendinde geçen boru sistemleri

Bu Yönetmeliğin 66 ncı maddesi 1. fıkrası c(2.2) bendinde geçen boru sistemi

2014/33/EU Asansör Yönetmeliği

Asansör imalatı ya da montajı gerçekleştirecek firmalarda CE markalaması yasal bir gerekliliktir. Montaj, bakım ve yenileme hizmetlerini veren asansör firmaları ilgili yönetmelik ve standartlar çerçevesinde teknik dosya hazırlamakla yükümlüdürler. ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemini işletmelerinde uygulayarak, yapmış oldukları elektrikli veya hidrolik asansör montajının / imalatının / yenilemesinin 2014/33/AB Asansör Yönetmeliğine uygunluğunu Onaylanmış Kuruluşa tasdikletmek zorundadırlar. Onaylanmış Kuruluşun tasdiklemesi sonrasında yapılan asansör montajına / imalatına / yenilemesine CE markalaması yapabilirler.

Asansör imalatı, montajı yada yenilemesi yapacak olan işletmeler 2014/33/AB Asansör Yönetmeliğini (ex. 95/16/AT) dikkate almalıdırlar. Elektrikli ve Hidrolik asansör montaj, bakım ve yenileme işlemlerinde TS EN 81-20 (ex. TS EN 81-1+A3, TS EN 81-2+A3) harmonize standardına tam uyum sağlamalıdırlar.

Asansör Yönetmeliği, insanların, insan ve yüklerin veya sadece yüklerin taşınmasında kullanılan asansörler ve bunlara ait asansör güvenlik aksamlarının piyasaya arz edilmeden önce karşılamaları gereken temel sağlık ve güvenlik gerekliliklerini belirlemektir.

CE Kriterlerine Uygun Asansör Teknik Dosyasının Oluşturulması

Asansör montajı yapan veya asansör güvenlik aksamlarının imalatında bulunan firmalar, ürünleri ile ilgili teknik dosyayı hazırlamakla sorumludurlar. Hazırlanan teknik dosyanın bir örneği üreticinin kendisinde, bir örneği ise Onaylanmış Kuruluşta (eğer belgelendirme yapılmış ise) bir kopyası da ithalatçısında yada o ülkede yerleşik yetkili temsilcisinde, yetkili kuruluşlar tarafından talep edildiğinde, karşı tarafa sunulmak üzere hazır bulundurulmalıdır.

Teknik dosyaların içeriğinde, Avrupa Birliği Yeni Yaklaşım Direktiflerinde öngörülen belgeler, deney raporları ve diğer bazı dokümanlar bulunmalıdır.

Teknik dosya içerisinde bulunması önerilen dokümanlar aşağıda gösterilmektedir;

  • Asansörün temsili modelinin genel açıklaması,
  • Tasarım ve imalat çizimleri, hesaplamaları ve şemaları,
  • Dikkate alınan direktifler ve uyumlaştırılmış standartlar ve bunları sağlamak için kabul edilen araçlar,
  • Asansörün imalatında kullanılan güvenlik komponentlerinin AB Uygunluk Beyanlarının bir kopyası,
  • İmalatçı tarafından yapılan ya da yaptırılan her bir deneyin, hesapların sonuçları,
  • Asansörün elkitabının bir kopyası,
  • Seri imal edilen asansörlerin veya asansör güvenlik aksamlarının, bu Yönetmeliğin yasal hükümlerine uygun olmasını temin etmek adına imalat aşamasında alınan tedbirler.

AB Uygunluk Beyanının Oluşturulması

AB uygunluk beyanı, asansör montajını gerçekleştirenin veya asansör güvenlik aksamı imalatçısının, üretmiş olduğu ürünün Asansör Yönetmeliği gereklerine uygun üretim yaptığının bir beyanıdır. AB uygunluk beyanı, asansör montajını gerçekleştiren veya asansör güvenlik aksamı imalatçısı tarafından düzenlenir ve beyan edilir.

Asansörlere yönelik olarak asansör montajı gerçekleştirenlar tarafından oluşturulacak olan AB uygunluk beyanının içeriği şu şekilde olmalıdır:

  • Asansörün montajını gerçekleştirenın adı ve adresi,
  • Asansörün tanımı, tip veya seri detayları, seri numarası ve asansörün montaj yapıldığı adresi,
  • Asansörün montaj yılı,
  • Asansörün uyduğu bütün ilgili hükümler,
  • Kullanılan uyumlaştırılmış standartlara atıf,
  • Asansörün modelinin AB tip incelemesini gerçekleştiren onaylanmış kuruluşun isim, adres ve kimlik numarası,
  • AB tip inceleme belgesine atıf,
  • Asansörün doğrulanmasını gerçekleştiren onaylanmış kuruluşun isim, adres ve kimlik numarası,
  • Asansörün son muayenesini gerçekleştiren onaylanmış kuruluşun isim, adres ve kimlik numarası,
  • Son Kontrolü gerçekleştiren onaylanmış kuruluşun isim, adres ve kimlik numarası
  • Asansörü montajını gerçekleştiren adına hareket etmekle yetkilendirilmiş imza sahibinin kimliği.

Asansör güvenlik aksamlarına yönelik olarak, imalatçısı tarafından oluşturulacak olan AB uygunluk beyanının içeriği:

  • Güvenlik aksamının imalatçısının adı ve adresi,
  • Güvenlik aksamının açıklaması, tip veya seri detayları ve varsa seri numarası, Açıklamadan anlaşılmıyorsa, güvenlik aksamının güvenlik işlevi,
  • Güvenlik aksamının imal tarihi,
  • Güvenlik aksamın uyduğu bütün ilgili hükümler,
  • Kullanılan uyumlaştırılmış standartlara atıf,
  • AB tip incelemesini gerçekleştiren onaylanmış kuruluşun isim, adres ve kimlik numarası,
  • Onaylanmış Kuruluşun verdiği AB tip inceleme belgesine atıf,
  • İmalat kontrollerini gerçekleştiren Onaylanmış Kuruluşun isim, adres ve kimlik numarası,
  • Kalite güvencesi sistemini kontrol eden onaylanmış kuruluşun isim adres ve kimlik numarası.

 

Bütün bu işlemlerin gerçekleştirilmesinden sonra ürüne CE uygunluk işareti iliştirilebilir. CE uygunluk işareti, asansörler için muhakkak ürünün üzerinde, asansör güvenlik aksamlarında ise mümkün olmadığı hallerde ürünün ambalajında yer almalıdır. Bu aşamada, teknik dosyası hazırlanmış, AB uygunluk beyanı düzenlenmiş ve CE uygunluk işareti iliştirilmiş olan asansör veya asansör güvenlik komponenti, Asansör Yönetmeliğine (2014/33/AB) göre piyasaya arz edilmiştir.

Asansörlerde CE Uygunluk İşareti Nasıl İliştirilmelidir?

Montajı bitirilmiş olan asansörlerde CE uygunluk işaretinin yanında;

  • B+F modülünde son muayeneyi gerçekleştiren onaylanmış kuruluşun kimlik numarasının,
  • B+E modülünde ürün kalite güvencesi gözetimini gerçekleştiren onaylanmış kuruluş kimlik numarasının,
  • B+D modülünde imalat kalite güvencesi gözetimini gerçekleştiren onaylanmış kuruluş kimlik numarasının,
  • G modülünde birim doğrulamasını gerçekleştiren onaylanmış kuruluş kimlik numarasının,
  • H modülünde tam kalite güvencesi gözetimini gerçekleştiren onaylanmış kuruluş kimlik numarasının, bulunması zorunludur.

 

Güvenlik Aksamlarında CE Uygunluk İşareti Nasıl İliştirilmelidir?

Asansör güvenlik aksamlarında CE uygunluk işaretinin yanında;

  • B+C modüllerinin modifikasyonunda, güvenlik aksamı imalatçısı her güvenlik aksamına CE uygunluk işaretini iliştirecektir,
  • B+E modüllerinin modifikasyonunda, CE uygunluk işareti ile birlikte ürün kalite güvencesi gözetimini gerçekleştiren onaylanmış kuruluşun kimlik numarasının,
  • H modülünde, CE uygunluk işareti ile birlikte tam kalite güvencesi gözetimini gerçekleştiren onaylanmış kuruluş kimlik numarasının, bulunması zorunludur.